Facebook

Állandó programok

Állandó programok a fesztivál ideje alatt:

KIÁLLÍTÁS Művészetek és Irodalom Háza | SZEPTEMBER 7-9.
Fókuszban a harmonika
Wache Jánosné Schulteisz Margit – 35 év a harmonika világában
Hitre Imola – Akkordeon

A program ingyenes.

ZENESZÜRET FILMKLUB Apolló Mozi | SZEPTEMBER 8-9. 17.00 ÓRA

Filmek:

Amélie csodálatos élete | SZEPTEMBER 8. 17.00 ÓRA 

A furcsa és szerethető figurákkal teli film egy különc fiatal lány, Amélie kép 9.történetét meséli el, aki különleges képességével képes megváltoztatni, jobbá tenni a körülötte élők életét. Eközben rájön magányára, ám saját boldogságát sokkal nehezebb megteremtenie. A varázslatos meseszövésű és képi világú filmben Yann Tiersen harmonikára és zongorára írt atmoszférikus zenéje hallgatása közben úgy érezhetjük magunkat, mintha magunk is a Montmartre-on sétálnánk. Rendező: Jean-Pierre Jeunet, Főszereplők: Audrey Tautou, Mathieau Kassovitz.

 

Cigányok ideje| SZEPTEMBER 9. 17.00 ÓRA
A balladák világát sajátos humorral ötvöző filmben Emir Kusturica a Balkánon, Szarajevóban élő cigányok nemkép 15. mindennapi életét és kalandjait mutatja be Perhan, a fiatal roma történetén keresztül. A monumentális képeket és a varázslatos elemeket erősíti Kusturica állandó alkotótársa, Goran Bregović, aki a film zenéjét – melyben fontos szerepet kap a harmonika is – balkán népi zenei motívumok alapján készítette el. Rendező: Emir Kusturica, Főszereplők: Davor Dujmovic, Bora Todorovic, Ljubica Adzovic

 

A programok ingyenesek, de előzetes regisztráció szükséges: www.apollo-pecs.hu

TÖBB HELYSZÍNEN VÁROSSZERTE | SZEPTEMBER 6–9.

„ZENELÉPCSŐ”
A „Zenelépcső” programban a fesztivál ideje alatt olyan helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá.

Idén az alábbi helyszíneken és időpontokban találkozhatnak a koncertekkel:

  • szeptember 6. 14.00, 16:00 Színház tér
  • szeptember 7. 12.00 Színház tér
  • szeptember 7. 14.00 100 éves villamos
  • szeptember 7. 16.00 Posta Palota

A program ingyenes.

TÉR-ZENE

Mi lenne, ha egy napra klasszikus muzsika töltené meg a város forgalmas zárt és nyitott tereit? Mi is ezt a kérdést tettük fel magunknak, majd gyorsan el is döntöttük, hogy annál fantasztikusabb élményben senkinek nem lehet része, mint, hogy lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botlik, bármerre is jár a városban. Ezért meghívtuk a város és az ország különböző klasszikus zenei formációit a vonós és fúvós együttesektől, a kis kamarákon át a nagyzenekarokig Pécs különféle tereire, forgalmas csomópontjaira. Több órán keresztül komolyzenei műsorokat játszanak majd azoknak, akik arra járnak, a környéken dolgoznak vagy éppen ezért érkeztek oda.

  • szeptember 8. 14.00 Széchenyi tér
  • szeptember 9. 13.00, 14.00 Széchenyi tér

FILTER KULTÚRKÁVÉHÁZ (Színház tér 2.)

SZEPTEMBER 7. 16.00 Buborék & Sanzon – Kiss Péter MikroHangversenye a Filterben!

Főszerepben a Harmonika és a „Pezsgő”koktélok.

Kiss Péter 2016-ban, mindössze tizenöt évesen az Országos Harmonika Versenyen egyéniben nívódíjat, zenekarban pedig kiemelt nívódíjat szerzett. Ebben az évben felvételt nyert a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium harmonika szakára. 2017 júniusában a VIII. Harmonika Fesztivál versenyén Pakson ezüst minősítést kapott. Egy évvel később a Virtuózok tehetségkutató műsorban, a legjobb 9 közé jutott. Tanára Kéméndi Tamás.

SZEPTEMBER 8. 15.00 Buborék & Sanzon – Kéméndi Tamás MikroHangversenye a Filterben!

Főszerepben a Harmonika és a „Pezsgő”koktélok.

Kéméndi Tamás az évek során a komolyzene mellett számos zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus-, könnyű-, jazz-, nép- és világzenét is. Tamás sajátos zenei világát a komolyzenei tanulmányok mellett nagyban befolyásolja a német zenei kultúra, a jazz zene harmóniavilága, valamint a virtuóz játékmód. Az aktív zenélésen kívül a jövő harmonikásait is neveli. Alapfokon és középfokon is tanít, valamint számos – a hangszer népszerűsítéséhez köthető – kulturális esemény kitalálója, szakmai felelőse. Nevéhez köthető a minden évben megrendezésre kerülő Mohácsi Német Harmonikatábor, volt tanára emlékére megrendezett verseny és emlékhangverseny, a mecseknádasdi Sváb Harmonikás Találkozó, valamint a Pécsi Harmonika Fesztivál is.

SZEPTEMBER 8. 16.00 – JELENKOR 60

1958-as indulása után hamarosan a magyar irodalom meghatározó fórumává vált, s annak számít napjainkban is. Szerzői a mindenkori magyar kortárs irodalom legjobbjai közül kerültek ki Weöres Sándortól kezdve Mészöly Miklóson, Nádas Péteren át Esterházy Péterig. Az elmúlt évtizedekben szerkesztői voltak például Lázár Ervin, Tüskés Tibor, Szederkényi Ervin, Parti Nagy Lajos, főmunkatársként egykor Csorba Győző neve fémjelezte a lapot,
manapság pedig Bertók Lászlóé. A Jelenkort 1999-től főszerkesztőként Ágoston Zoltán jegyzi, az utóbbi időkben Görföl Balázs és Szolláth Dávid irodalmi szerkesztők segítik munkájában. A Pécsett szerkesztett folyóirat idén októberben 60 éves. Ennek a kerek évfordulónak alkalmával egy kötetlen beszélgetésen keresztül ismerhetjük meg jobban a Jelenkor múltját, értékeit.

Ágoston Zoltán – főszerkesztő
Bősze Ádám – moderátor

SZEPTEMBER 9. 15.00 Buborék & Sanzon –Durovics Dóra MikroHangversenye a Filterben!

Főszerepben a Harmonika és a „Pezsgő”koktélok.

Durovics Dóra, a PTE Művészeti Karán Ének-zene ‘BA’ szakán végzett. A pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdett harmonikázni Kéméndi Tamás növendékeként. Jelenleg a Zeneakadémia harmonika szakos hallgatója. Színes repertoárjában szerepelnek a komolyzenén kívül francia chansonok, tangók, valamint filmzenék.

A programok ingyenesek.

ZENEMŰHELY (Művészetek és Irodalom Háza )

  1. SZEPTEMBER 8-9.

Zeneműhely programunkon a látogatók különböző olasz harmonikát, német Hohner márkájú és Petromaestro típusú harmonikát vehetnek testközelből szemügyre. Móger Péter, a műhely vezetője megmutatja Önöknek, hogy a hangszer miképpen szólal meg, hogyan kell kihangosítani, sőt, ha szeretnék teljesen darabjaira szedi és össze is rakja. Szeretettel várunk minden olyan vendéget, aki kicsit belesne a harmonika rejtelmeibe!

A program ingyenes.